" width="2000" height="1200" alt="seven">

På gång

Se fler nyheter

Alla våra

Kategorier

Se hit alla second hand lovers

Tidningen Hej Kristianstad!

Publicerad: 1 juni 2022

Det kan knappast ha undgått någon att second hand har ökat i trendgraderna. Från att bara kunnat köpa begagnat på idrottsföreningars loppmarknader så har det fullständigt exploderat av secondhand butiker i Kristianstad de senaste åren. Och kundunderlaget finns där. I november förra året startade Maja Lind och Dan Åstedt Majas second hand på Nässelvägen 5 på Vilan. De är den första verksamheten i Sverige som skänker hela överskottet till Barncancerfonden.

Att de placerade sig här ute var inte en slump. Dels fanns en ledig lokal men också att detta området har flera second hand butiker som hjälps åt att dra intresserade hit.

– Skriv att det ligger mittemot Mc-center för då brukar många veta var det är, säger Maja som menar att man vet ju själv om man på jakt efter något så besöker man ofta mer än en butik. Här märker de att många ofta tar sin runda när de är i området.

För gillar man att leta second hand och är på jakt efter det där speciella fyndet så krävs det ofta uthållighet. Att besöka butiken ofta är ett hett tips då det varje dag kommer in nya varor och det gäller att vara på plats innan någon annan hinner lägga vantarna på det där fyndet. På Majas second hand tar de emot allt som är helt och rent och i säljbart skick. Men inte tjock-tv, kemikalier, vitvaror och pianon. Det mest populära är kläder, hem och hushåll produkter som porslin, glas och heminredning.

– Vi sorterar, diskar, prismärker och kollar av allt som kommer in i butiken så utan alla våra duktiga volontärer hade det inte gått. Och såklart inte utan alla som kommer hit och skänker allt de inte behöver längre, säger Maja.

Köper ni som jobbar här mycket själva?

– Vi har som regel att allt ska ut i butiken och hänga där först en tid innan vi som jobbar här får köpa det. Detta för att vi inte ska ta alla godbitar själva. Det fungerar bra. Men visst kan man gå och hoppas ibland på att ingen annan vill köpa det man själv spanat in sig på, säger Maja med ett skratt.

Dan, vad är ditt bästa fynd du har gjort second hand?

– En golvlampa från 30-talet.

Maja, vad är ditt bästa fynd du har gjort second hand?

– Jag älskar prickigt och klär mig ofta i det så när jag hittade en prickig Gudrun Sjödén klänning så var det för mig det bästa fyndet.

Vem är kunden som handlar hos er?

– Det är verkligen alla åldrar. Det är roligt att se så många unga människor som ofta har ett stort miljötänk och som ofta även har en egen stil och vill hitta plagg som inte alla andra har. Sedan är det kul att så många äldre har börjat inse att det är bra att köpa second hand. Det har ju verkligen blivit trendigt. En stor anledningen till att människor väljer att köpa second hand är att man vill handla hållbart, hitta unika prylar samtidigt som man genom sitt köp gör skillnad. Jag känner varje dag att vi räddar saker från tippen och det känns fantastiskt, säger Maja.

FAKTA

Företag: Majas Second hand

Adress: Nässelvägen 5

Butiksyta: 800 kvadratmeter

Öppettider: Tisdag-fredag kl 10-18, Lördag 10-15

Gåvoinlämning: Måndagar och alla andra dagar när det är öppet från kl 09.00

Nätverksträff

Denna möjlighet skall du inte missa. Här kan du knyta kontakter som skapar affärer för livet. Vi bjuder på frukost! Plats: Fören...

Läs mer

Nyfiken på Kristianstad

Vi är stolta att välkomna er till den första utgåvan av ”Nyfiken på” Kristianstad – ert fönster till all handel, spännande och i...

Läs mer

POWER Kristianstad

Höstmys med levande ljus, gofika och en tänd brasa. Det finns flera ljuspunkter vilka vi fokuserar på framöver. I veckan träffad...

Läs mer