seven

Vilka är vi

Framtidsspaning från ett fönster på Västra Boulevarden

Byggföretagen

Publicerad: 26 september 2023

När jag söker inspiration för att fånga ord till en text tar jag ofta en promenad genom vår vackra, historiska stadskärna. Jag slinker ofta in på något av de charmiga kafeerna eller tar en tur i den härliga Tivoliparken belägen rakt över gatan från min arbetsplats. Jag känner historiens vingslag och vips kommer orden på plats så det bara är att få ner dem i skriven form. Det har fungerat varje gång – så även denna.

Det pratas idag ofta om överlevnaden för Kristianstads stadskärna och domedagsprofetiorna tenderar att bli fler i tider av ekonomisk oro som det vi upplever nu. Byggbranschen, som är en motor i samhällsekonomin, hackar och det blir kärvare ekonomiskt för många vilket drabbar handel och andra verksamheter i stadskärnan.

Samtidigt har säkert många med mig noterat att staden har många besökare från vår granne i väster, Danmark, som shoppar loss här då vår valuta nu är lågt värderad. Senast igår såg jag två danska turister bärandes på varsin kartong med starka drycker, det kunde vi väl aldrig tro – att danskarna skulle komma hit och handla den typen av varor! Men det gör de och de gör det för att det är billigt att handla i Sverige nu och de kommer hit för att det är enkelt att ta sig hit från Danmark.

Jag tror inte de hade kommit hit, trots den ekonomiska vinsten, om kommunikationerna inte varit tillräckligt utbyggda. Kommunikationernas betydelse kan inte underskattas och det måste vara enkelt att ta sig till staden från en stor geografi där arbetsmarknadsregionen runt Kristianstad kommer sträcka sig från Hamburg upp till norra Götaland.
Vi kan nog inte se danskarnas plånböcker som en långsiktig lösning på hur stadskärnan blir attraktiv.

Visioner måste till och om vi leker med tanken tycker jag att vi borde utnyttja vårt vatten i stadsbilden mer. Varför inte hämta inspiration från Köpenhamn där vattennära läge nyttjas till kanaler mellan husen. Se på Karlstad, där bostäder byggs i samklang med Klarälvens vindlingar.
Nu tänker säkert någon er läsare att det inte går på grund av förestående invallning. Men jag tror det går -om bara viljan finns och inspirationen sipprar ner.

Det är det som är så häftigt med byggbranschen och människorna som är verksamma i den -finns visionerna så skapas lösningarna. Det ser vi ideliga exempel på. Vi är en bransch bestående av kreativa och skapande människor.

För att kunna få en långsiktig hållbarhet i stadens utveckling måste trafiksituationen lösas. Staden expanderar med skolor, nya Rättscentrum och bostäder och att klämma in den trafiken i en stadsbild som i den centrala staden härstammar från en 1600 -tals fästning kommer vara som att klämma ner en fyrkantig kloss i ett runt hål.

Det måste vi inse. Att få fler att välja kollektivtrafik är ett sätt att minska trycket på trafiken i stadskärnan. Till och med jag, som är inflyttad från Värmlands glesbygd, tar då och då stadsbussen in för att slippa leta parkeringsplats (bara för några år sedan var det mer sannolikt att jag skulle beträda en rymdfärja än åka stadsbuss). Kan jag göra den här förflyttningen av mina resvanor, ja då kan många fler göra den förflyttningen i vanor och beteenden. Men vi får inte glömma att staden skall vara tillgänglig för alla.
En vision kan vara att på sikt minska trafiken i centrum, öppna upp Nya Boulevarden igen och låta vattnet strömma som förr i tiden innan fästningen lades ned. Visionerna sätter inga gränser -gränserna får sättas till vad som är praktiskt genomförbart men om vi begränsar visionerna får vi aldrig se var de gränserna går.

Utbyggda kommunikationer så människor kan pendla till och från staden till arbete och studier inom en stor geografi. Spännande livsmiljöer efter stadens förutsättningar med vattenriket inpå knutarna men utan att göra åverkan på våtmarker och djurliv. En utmaning när staden förtätas men där någonstans har vi nycklarna till stadens framtid.
Kristianstads stadskärna, som har överlevt tre belägringar (om jag räknat rätt,) pest, en oblodig revolution och översvämningshot, är absolut en plats för framtiden. Nu ska vi tillsammans göra Kristianstads stadskärna till en plats med liv och rörelse för handel, kultur, bostäder och arbetsplatser -en visionär, levande och attraktiv plats som ser framåt men som inte glömmer sin rika och spännande historia.

Det här är min framtidsspaning, den kanske inte träffar rätt, den kanske inte heller är fel men det viktiga är att ta sig tid att fundera ibland och låta ideerna flyga fritt en stund innan de landar. En del kraschlandar men ju fler tankar och ideer som uppstår desto fler tenderar att landa väl.

Anders Fredriksson,
Bransch- och föreningsansvarig Byggföretagen Östra Skåne & Blekinge